ΗΠΑ: Έκκληση του Λευκού Οίκου για περισσότερο έλεγχο στις Big Tech εταιρείες

 

Η αντιμονοπωλιακή έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις Big Tech εταιρείες περιέχει μια «προσχηματική έκκληση για αναχαίτιση» των εταιρειών αυτών, όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Κεν Μπακ σε προσχέδιο που τέθηκε υπόψιν του Reuters.

Η υποεπιτροπή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Λευκού Οίκου αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για τις Amazon, Apple, Facebook και την μητρική της Google, Alphabet αυτή την εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος του Μπακ επιβεβαίωσε στο Reuters την αυθεντικότητα του σχεδίου, το οποίο πρώτη φορά αναφέρθηκε από το Politico.

Στο προσχέδιο, ο Μπακ ισχυρίζεται ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των Δημοκρατικών σχετικά με τη δύναμη των εταιρειών Big Tech και την τάση τους για «δολοφονικές εξαγορές», με σκοπό να εξαλείψουν τους ανταγωνιστές τους και να καθοδηγούν τους πελάτες στα δικά τους προϊόντα.

Ωστόσο, αντιτίθεται σε ένα σχέδιο που θα απαιτεί να οριοθετήσουν μια σαφή «ενιαία επιχειρηματική γραμμή». Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook διαθέτει επίσης το Instagram και το WhatsApp, η αναζήτησης Google το YouTube και το λειτουργικό Android, και η ηγέτιδα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon λειτουργεί μια τεράστια μονάδα υπολογιστικού νέφους (cloud computing).

«Αυτή η πρόταση είναι μια λεπτή έκκληση για αναχαίτιση των Big Tech εταιρειών. Δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση της πλειοψηφίας», έγραψε ο Buck.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσοι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίξουν την έκθεση.

«Η έκθεση προσφέρει μια εκπληκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο η Apple, η Amazon, η Google και το Facebook χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους για να ελέγξουν πώς βλέπουμε και κατανοούμε τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Μπακ.

Συμφωνεί με ορισμένες από τις συστάσεις της έκθεσης, όπως το να διευκολυνθεί το Τμήμα Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις, επιτρέποντας στους καταναλωτές να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους μέσω της φορητότητας τους και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πλατφορμών.

«Αυτές οι πιθανές αλλαγές δεν χρειάζεται να είναι δραματικές για να είναι αποτελεσματικές», έγραψε.

Ο Μπακ τονίζει επίσης ότι είναι δυσαρεστημένος που η έκθεση απέτυχε να ικανοποιήσει τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες πλατφόρμες προσπαθούν να καταπνίξουν τις συντηρητικές φωνές.

ΠΗΓΗ

Από το Blogger.